Home  |   Sale  |   Nieuw  |   Grote Maten  |   Stardress  |   Zwangerschapskleding

HippeMoeders bij je favorieten

Voeden voor gevorderden Wat er verandert
Na de eerste maanden voeden kom je in een andere fase. Je moet misschien weer aan het werk. En je kind krijgt behoefte aan meer dan melk. Hoe combineer je borstvoeding met werken? En wanneer geef je hem zijn eerste hapje?

Hoe lang je bevallingsverlof van tevoren ook lijkt, het moment waarop je weer aan het werk moet is vaak sneller aangebroken dan je zou willen. Hoe combineer je werken dan met het voeden van je kind? Veel moeders besluiten om te stoppen met de borstvoeding voordat ze weer aan het werk gaan. Dat klinkt heel makkelijk, maar in de praktijk blijkt stoppen met zelf voeden vaak een moeilijke beslissing. Het is een soort afscheid van de tijd dat je kind zo afhankelijk van je was. Het komt dan ook best vaak voor dat moeders achteraf heimwee krijgen naar de periode dat hun baby nog uit de borst dronk. Ben je tegen de tijd dat je weer aan het werk gaat nog niet toe aan stoppen met zelf voeden? Je hoeft er natuurlijk nog niet mee op te houden. Er zijn verschillende andere mogelijkheden, zoals kolven op je werk, minder werken zodat je je baby zelf kunt blijven voeden, je baby op het werk voeden of naast borstvoeding flesvoeding geven.

Kies een onderwerp:Keuze stoppen met borstvoeding

Of nu je besluit om te stoppen of door te gaan, je bent in allebei de gevallen een prima moeder voor je kind. Luister naar je hart, niet naar wat anderen ervan vinden.Kies een onderwerp:

Doorgaan met borstvoeding: hoe doe je dat?

Stel, je wilt doorgaan met zelf voeden. Als je hele dagen werkt, zal je baby in jouw werktijd twee of drie keer gevoed moeten worden. Hoe los je dat op? Er zijn verschillende mogelijkheden:  • Je baby op het werk voeden. Je kind moet dan naar je toe worden gebracht door bijvoorbeeld de oppas, of je neemt je kind mee naar je werk - hoewel dit laatste niet altijd handig is.
  • Tussendoor bij de oppas of op het kinderdagverblijf gaan voeden. Dit kan uiteraard alleen als je werk daar dichtbij is.
  • Tijdelijk minder werken, zodat een voeding onder werktijd niet nodig is. Neem daar bijvoorbeeld ouderschapsverlof of vakantiedagen voor op.
  • Tijdelijk thuis werken. Zorg wel voor een oppas voor je baby, anders komt er weinig van werken...
  • Bijvoeding geven. Als je thuis bent, geef je de borst, als je weg bent, krijgt je kind een fles poedermelk.
  • Melk afkolven. Je kind krijgt de afgekolfde melk als jij aan het werk bent. Dit betekent dat je op je werk tijd moet vrijmaken om te kolven.


Kies een onderwerp:

Moedermelk afkolven in werktijd

Besluit je om op je werk te gaan kolven? Dat is goed te doen, maar hou er wel rekening mee dat dit best wat organisatie met zich meebrengt. In de wet is het in principe goed geregeld. Werkgevers zijn verplicht om tijd en faciliteiten te bieden om te kolven of te voeden. In de Arbeidstijdenwet staat dat een vrouw die borstvoeding geeft haar kind tijdens werktijd de borst mag geven, of in plaats daarvan de moedermelk mag kolven. Ze kan daarvoor zoveel tijd nemen als ze nodig heeft, maar maximaal een vierde deel van haar werktijd per dag. Deze regeling geldt tot de baby negen maanden oud is. Daarna mag het kolven of voeden niet meer in betaalde werktijd plaatsvinden. Je kunt dan tijdens je lunchpauze of tijdens onbetaalde uren voeden of kolven. Verder moet je werkgever je de gelegenheid geven om te voeden of te kolven. Dat betekent dat er een verwarmde hygiënische kamer moet zijn, die afsluitbaar is. Is die niet beschikbaar, dan moet je werkgever je in de gelegenheid stellen thuis te voeden of te kolven. Helaas is slechts een vijfde deel van de werkgevers op de hoogte van de wet- en regelgeving van borstvoeding en werk. En daarvan heeft maar vijf procent een borstvoedingsbeleid, wat inhoudt dat er een kolf- of rustruimte is en dat er tijd wordt vrijgemaakt voor voeden of kolven. Het komt dus nogal eens voor dat vrouwen op andere plekken moeten kolven, in het magazijn bijvoorbeeld. Jammer, want het is belangrijk om in een ruimte te kolven waarin je je op je gemak voelt. Anders lukt het kolven niet en kan je hoeveelheid moedermelk zelfs teruglopen. Mocht je je kind de hele dag willen meenemen naar je werk, dan is je werkgever niet verplicht om een ruimte voor je baby beschikbaar te stellen. Meer weten? De folder Borstvoeding en een baan (nr. 9) van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk kun je voor € 1,95 bestellen via de site www.vbn.borstvoeding.nl of tel. 070-3590702.


Jeanet: “Sterre heeft acht maanden volledige borstvoeding gekregen. Dat betekende dat ik vijf maanden lang gedurende vier werkdagen kolfde, twee keer per dag. Vriendinnen geloven het bijna niet als ik vertel dat ik dat met een knijpkolf heb gedaan. Maar het is toch echt waar. Een elektrische kolf heb ik zelfs nooit geprobeerd, want ik vond de knijpkolf prima.”


Kies een onderwerp:

Vertellen

Vertel je werkgever en collega’s al voor je zwangerschapsverlof dat je van plan bent om in werktijd borstvoeding te gaan geven of te kolven. Zij zijn straks degenen die je moeten vervangen als jij er even tussenuit bent.

Cato: “Mijn baas was geweldig toen ik vertelde dat ik wilde kolven op het werk. Hij heeft een speciale kamer voor me geregeld, waar ik twee keer per dag even rustig kon zitten. En hoewel ik na een halfjaar ben gestopt met kolven, weet ik zeker dat ik na negen maanden gewoon onder werktijd had mogen doorgaan van hem.”


Kies een onderwerp:

Wanneer kolf je?

Je kunt het beste kolven op de tijden dat je je kind anders zou voeden. Dat is op je werk natuurlijk niet altijd mogelijk en gelukkig kan wat schuiven of een enkele keer overslaan geen kwaad. Maar om je melkproductie goed op gang te houden, is het slim om niet te vaak een kolfbeurt over te slaan. Giet na het kolven de melk over in een schoon (het liefst uitgekookt) flesje en zet dit meteen in de koelkast. Aan het einde van je werkdag haal je de afgekolfde melk uit de koelkast en giet je deze over in een thermoskan. Maak deze kan van tevoren koud met stromend koud water of ijsblokjes. Is er geen koelkast op je werk, bewaar de melk dan in een thermosfles (die je van tevoren koud hebt gemaakt) of koeltas. Er zijn speciale thermoskannen en isoleerkokers te koop waarin je de melk zo’n vijf uur kunt bewaren voor je m in de koelkast zet (bijvoorbeeld van Avent). Maak de kolf goed schoon met heet water, zodat je hem weer kunt gebruiken voor de volgende kolfsessie. (Meer over kolven en melk bewaren in hoofdstuk 7.)Kies een onderwerp:

Bijvoeden met flesvoeding

Zie je het kolven op je werk absoluut niet zitten, maar vind je het ook jammer om helemaal te stoppen met borstvoeding geven? Dat is dit misschien een oplossing: gedeeltelijk zelf voeden, gedeeltelijk flesvoeding (laten) geven. Je baby krijgt op deze manier voor een groot deel de gezonde moedermelk. Veel moeders houden het zo nog maandenlang vol. Als je kiest voor deze manier, dan kun je ‘s ochtends, aan het einde van de dag en ‘s avonds laat zelf de borst geven. Je kunt ook de nachtvoeding zelf geven, zolang je kind die nog nodig heeft. Het voordeel daarvan is dat die nachtvoeding je melkproductie goed op peil houdt. Op de dagen dat je thuis bent en het dus mogelijk is om wel alle voedingen aan de borst te geven, kun je dat inderdaad doen. Merk je dat je productie daardoor erg toeneemt en je op werkdagen met overvolle borsten zit, dan kun je misschien beter besluiten om thuis het werkdagenschema aan te houden en dus daar ook overdag flesvoeding te geven. Of geef thuis een keer de fles, de rest borstvoeding. Het is een kwestie van uitproberen en ontdekken wat voor jou het beste werkt. Kies je voor gedeeltelijk afbouwen, dan is het verstandig om daar een aantal weken voor je weer gaat werken overdag al mee te beginnen. (Zie verderop in dit hoofdstuk.) Je laat je melkklieren er dan alvast aan wennen dat er minder melk nodig zal zijn. Bovendien kun je zien hoe je baby op flesvoeding reageert en eventueel nog switchen naar een ander merk of type voeding. Lijkt het erop dat je voeding wat verder terugloopt dan de bedoeling was? Leg dan thuis je kind wat vaker aan. Zo bouw je de productie weer op.

Yolande: “Echt leuk vond ik het kolven niet, maar omdat het best goed ging, en ik mijn dochter Coco minstens zes maanden volledige borstvoeding wilde geven, heb ik het toch maandenlang gedaan. Ik werkte drie dagen en kolfde op een werkdag maar een keer, om een uur of half twee ‘s middags. Tijdens de lunch waren mijn borsten dan wel erg gespannen, maar ik had gewoon geen zin om twee keer per dag te kolven. Meestal had ik zo’n 350 milliliter per keer. Dat was net niet genoeg voor Coco, die op de crèche minstens 400 milliliter per dag wegdronk. Maar dankzij de voorraad in de vriezer, waarmee ik de melk dan aanvulde, liep het allemaal prima.”Kies een onderwerp:

Voorraad moedermelk

Er zijn altijd dagen waarop het kolven wat minder goed gaat. Zorg daarom voor een voorraadje melk in de vriezer.Kies een onderwerp:

Afbouwen borstvoeding, hoe doe je dat?

Besluit je toch te stoppen met voeden vóór je weer gaat werken of op een ander moment, bouw het dan geleidelijk af. Neem er echt een paar weken voor. Zowel voor je baby als voor jezelf is dat beter. Je kind kan dan rustig wennen aan de nieuwe situatie, en omdat je borsten de tijd krijgen om de aangemaakte hoeveelheid melk aan te passen, heb jij minder kans op een borstontsteking. Stop liever niet met de borstvoeding op een moment dat je baby ziek is. Juist dan heeft hij rust en troost nodig, en die vindt hij aan de borst. Je bouwt een voeding tegelijk af, en daarover doe je zo’n vijf tot zeven dagen. Begin met het laten vallen van de voeding die het minst lekker loopt. Bij de meeste vrouwen is dat de een na laatste voeding, aan het einde van de dag. (Wil je alleen de twee voedingen overdag laten vallen, bouw dan bijvoorbeeld eerst de middagvoeding af.) De eerste dagen heb je om die tijd wat stuwing, maar na een paar dagen verdwijnt die vanzelf. Heb je erge last van stuwing, dan kun je even de spanning eraf kolven. De stuwing wordt dan minder zonder dat je de melkproductie stimuleert. Pas als je om die tijd geen stuwing meer hebt, kun je beginnen met het laten vallen van een volgende voeding. Overigens kan dat best langer duren dan zeven dagen, neem je tijd. Als je zeven voedingen gaf en je hebt de zesde (aan het einde van de dag) afgebouwd, dan kun je vervolgens de tweede voeding laten vallen. En daarna de voeding die midden op de dag valt. Wil je helemaal afbouwen, laat de ochtendvoeding dan als laatste vallen. ‘s Ochtends heb je in de regel de meeste melk. Controleer tijdens het afbouwen je borsten steeds goed. Voel je harde plekken, zorg er dan voor dat de borst goed geleegd wordt om borstontsteking te voorkomen.

Mieke: “Ik las ergens dat uit onderzoek van het Voedingscentrum bleek dat een kwart van de Nederlandse bevolking het niet vindt kunnen dat een collega haar werk onderbreekt om te gaan kolven of voeden. Dat is te gek voor woorden natuurlijk, maar ik herken het helemaal. Ik werk met bijna uitsluitend vrouwen en was de eerste van mijn collega’s die moeder werd. Toen ik met een kolf op het werk kwam, werd daar nogal lacherig over gedaan. Er was toch goede flesvoeding, waarom zou je dan kolven? Ook had ik het idee dat ze het lullig vonden dat ik me twee keer per dag terugtrok om te kolven. Daarom nam ik maar heel kort pauze en werkte ik ‘s middags soms langer door. Verder durfde ik de melk bijna niet in koelkast te zetten, omdat ik daar een keer een - zogenaamd grappige - opmerking over kreeg. Kortom, het viel niet mee om het vol te houden, en na een paar maanden ben ik er dan ook mee gestopt. Inmiddels zijn er veel meer collega’s moeder geworden en is de cultuur enorm veranderd. Kolven is nu veel normaler en wordt zelfs aangemoedigd. Soms steekt dat even. Want ik had best langer willen doorgaan met zelf voeden.”


Kies een onderwerp:

Groente en fruit


Een gezonde baby heeft genoeg aan borstvoeding totdat hij een maand of zes oud is. Daarna kun je hem bijvoeding gaan geven, het spijsverteringskanaal van je baby is dan voldoende gerijpt om ander voedsel dan (moeder)melk te kunnen verwerken. Ook allergie‘n in de familie kunnen een reden zijn om niet eerder dan met een halfjaar met vast voedsel te beginnen. Meestal krijgt een baby eerst gepureerd fruit en gepureerde groente. Voor meer informatie hierover kun je terecht op het consultatiebureau.


Francien: “Toen Willem vijf maanden was, wilde hij ineens veel vaker drinken dan gewoonlijk. Ik werd er een beetje gek van, en dacht dat mijn voeding niet meer voedzaam genoeg was. Maar op het consultatiebureau zeiden ze dat dat niet de reden kon zijn. Willem was waarschijnlijk toe aan vast voedsel. Ik heb hem toen wat vaker aangelegd om zijn honger te stillen en kon bijna niet wachten tot hij zes maanden was. Een dag voor hij een halfjaar werd, hield ik het niet meer en heb ik hem zijn eerste fruithap gegeven. Die ging er - met veel geknoei - in als koek!”


Kies een onderwerp: